Ribiz

shutterstock_295776302 (1)

Kiselkaste kuglice za Vašu krv!

Ribiz je voće bogato vitaminom C, željezom i taninom te zbog toga veoma koristan za sve koje pate od slabokrvnosti.
Ovisno o sorti, postoji crveni, bijeli ili crni ribiz, te josta i ogrozd koji su također vrste ribiza. Crveni i crni, koji su dostupni i na plantaži Tete Bete, široko su rasprostranjeni budući da uspjevaju na gotovo svim podnebljima, a i oba blagotvorno djeluju na zdravlje.

Ribiz svima za zdravlje
Ribiz je jako vrijedan prirodni antioksidans, a njegove bobice, u usporedbi s bilo kojim drugim voćem, sadrže najveći udio vitamina C.
Crveni ribiz, osim puno vitamina C, sadrži minerale kalij, kalcij fosfor, željezo bakar i mangan te jabučnu i limunsku kiselinu, a bogat je i vlaknima, stoga koristan u regulaciji probave. Također, pomaže u eliminaciji mokraćne kiseline i toksina iz organizma. Koristan je kod išijasa, reume i kostobolje, pospješuje rad bubrega i čisti krv. Crni ribiz , osim što obiluje vitaminom C, sadrži antioksidansom antocijaninom što znači da pomaže cirkulaciji, održava zdravlje krvožilnog sustava te štiti oči. Posjeduje i antibakterijska i antiupalna svojstva pa štiti od malignih oboljenja te moždanog i srčanog udara, a zbog svoje specifičnosti u sastavu, koristi se ponekad u liječenju od depresije i nekih neuroloških bolesti.

Sezona i berba ribiza
Kao pravo ljetno osvježenje, ribiz dozrijeva u lipnju i srpnju te se i bere tijekom ljeta, čim gotovo sve bobice budu potpuno zrele. Ribiz se bere ručno i to u grozdovima, pazeći da se ne oštete male bobice.

Iako se često koristi i prerađeni u obliku sokova, marmelada, najpogodnije ih je konzumirati sirove kako bismo iskoristili svu njihovu zdravstvenu vrijednost, a upravo to vam i nudi Teta Beta!

Bobičasto voće Tete Bete

Borovnice
Brusnice
Maline

Želite ribiz?

Javite se Teti Beti i naručite ili dođite po svoj ribiz!

poberite