Borovnice

shutterstock_202704229 (1)

Kiselkasto-slatki okus borovnica, vaš je slastan i zdrav zalogaj!

Svježe borovnice imaju prepoznatljivu tamnu plavoljubičaste boje. U hladnjaku se mogu čuvati od 10-14 dana, samo ih prije nikako nemojte prati.

Borovnice svima za zdravlje

Osim što su slasne, jako su zdrave i pune nutrijenata. Te male plave bobice sadrže pravo bogatstvo vitamina od kojih se ističu vitamini C, E i B6, a od minerala imaju najviše željeza, no sadrže i fosfor, kalij, kalcij, magnezij, mangan i cink u elementima. Antocijan, poznati antioksidans, koji je zaslužan za prepoznatljivu plavo-ljubičastu boju borovnice, smanjuje rizik od brojnih bolesti te koji pospješuje protok informacija do mozga, stoga je značajan za poboljšanje pamćenja, a i usporava starenje stanice mozga. Osim antioksidanata, borovnica sadrži i vrijedne spojeve koji pojačavaju cjelokupno antioksidativno djelovanje, a to su antocijanin, jabučna i limunska kiselina, pektin, bioflavanoidi i tanin.

Tako se može izdvojiti blagotvorni učinci borovnica:
– štite mozak i kapilare
– pomažu kod bolesti očiju
– pomažu u regulaciji šećera u krvi, stoga su korisne i za dijabetičare
– ublažavaju upalne procese

Sezona i berba borovnica

Grm cvate od travnja do lipnja, a plodovi uglavnom dozrijevaju u kolovozu. Ako vam slučajno ostane viška borovnica, možete ih zamrznuti i tako se borovnice mogu čuvati 10-12 mjeseci.
Borovnice se beru u nekoliko navrata i to tri do sedam puta u 5 do 8 dana jer bobice ne sazrijevaju istodobno. Berba traje 6 do 8 tjedana što, naravno, ovisi o sorti i klimatskim uvjetima. Peteljke se skidaju ručno ili specijalnim “češljevima”, najbolje u jutarnjim satima. Pri branju treba paziti da se ne oštete plodovi.
Listovi, koji također imaju ljekovita svojstva, beru se prije cvatnje.

Borovnicama odgovaraju umjereni klimatski uvjeti, kiselo tlo te srednje i veće nadmorske visine. Sadnja borovnica u Hrvatskoj je sve češća pojava, a možete ih naći i na plantaži ili zatražiti od same Tete Bete.

Bobičasto voće Tete Bete

Brusnice
Maline
Ribiz

Želite borovnice?

Javite se Teti Beti i naručite ili dođite po svoje borovnice!

POBERITE